•  Gyermekkorban 1 éves kortól javallott a szűrővizsgálat. Ha panasz van, akkor  korábban is lehetőség nyílik a vizsgálatra nálunk, egyedi kamerarendszerrel.

gyerek v.

Mindenféleképpen figyeljünk a jelekre: Milyen messziről nézi a gyermek a tv-t, hunyorog ha távolba néz, esetleg elfordítva a fejét csak az egyik szemét használja, gyakran könnyezik a szeme, esetleg fényérzékeny, koordinációs zavarokat észlelünk, sokszor változik a hangulata (fejfájás is kísérheti) ami az esetek bizonyos százalékában a szemüveg hiányára vezethető vissza.

Ráadásul a szemüveg öltöztet…

 • Felnőtt korban is ajánlott az éves szűrés, de ezt sajnos sokan elhanyagolják. Mint mindnyájan tudjuk a megelőzés kifizetődőbb! A problémák, amik nem csak dioptriában mérhetők – pl.: a szemnyomás ingadozása/Glaucoma/, szemfenéki kép ellenőrzése, szürkehályog szűrése/Katarakta/ sokszor fontosabbak lehetnek, mint egy szemüveg, mivel ezen betegségek elhatalmasodásakor a szemüveg sajnos már nem segít.

                              

A látásod kiváló !                                   A gondok ekkor kezdődnek…

A mai fényviszonyok- uv sugárzás- mellett a fényvédős szemüvegek viselete nagyon fontos lehet a szemünk egészségének megőrzése szempontjából ! Léteznek a hagyományos divatnapszemüvegek, -melyek nem feltétlen a kényelemről szólnak- valamint a dioptriás kivitelben is gyártott optikai keretekbe is becsiszolható napszemüveglencsék. Ezek a lencsék lehetnek egyszínűek, melyek szinte a színskála végtelen palettáját magában foglalhatják, vagy akár színárnyalatban változóak is lehetnek, úgynevezett fényre sötétedő  lencsék. Ezek barna, szürke és  zöld kivitelben is léteznek. Előnye lehet az egyszínű lencsékkel szemben, hogy beltérben kivilágosodik és a szabad ég alatt optimális sötétséget ér el pár másodpercen belül. Hátránya, hogy vezetés közben a szélvédő hatékony uv szűrése végett-hiszen ezen lencsék csak az uv fényre sötétednek- csak halvány alapszínt vesznek fel. Újabb fejlesztések már kiküszöbölik a szélvédő szűrő tulajdonságát, ezáltal a lencséink az autóban ülve is sötétednek. alapszínük viszont 20% körüli. Összességében a mindennapi használatra kiváló, de mérlegelnünk kell szemüvegünk használatának célját !

FOTOKROMATIKUS – FÉNYRE SÖTÉTEDŐ SZEMÜVEGLENCSE

Fotokromatikus, azaz fényre sötétedő szemüveglencse az 1960-as években kezdte meg térnyerését az Egyesült Államokban. Kezdetben csak üveglencséket tudtak készíteni, de a ’90-es évektől megjelentek a műanyag és a polikarbonát változatok is. Technológiailag komoly különbség van a két típus között.

Az a fényre sötétedő szemüveglencse mely üvegből készül, a sötétedést az üveg anyagában elhelyezett ezüst-halogenid anyagok adják, melyek alacsony foton sugárzás hatására (napfény) alkotó elemeikre bomlanak és a halogenid elválik hordozó anyagától, gáz fejlődik. Ilyenkor következik be a sötétedés. Amikor pedig a fényhatás elmúlik az ezüst-halogenid ismét “összeáll” és a lencse kivilágosodik.

Az a fényre sötétedő szemüveglencse pedig ami műanyagból készül, annak felszínére tesznek egy fotokromatikus réteget, mely anyaga miatt három fő dologban tér el a korábban említett üvegtől:

 1. Alapszíne gyakorlatilag nincs, tehát UV sugárzás hiányában a lencse teljesen átlátszó,
 2. Reakció ideje – tehát a sötétedés ideje – kb. fele annyi
 3. Az üveg lencse – mivel anyagában színezett- nem egyenletesen színeződik. Ahol vastagabb a lencse, több az ezüsthalogenid. Ezzel szemben a műanyag lencse esetén a sötétedés teljesen egyenletes, mivel a felvitt réteg vastagsága független a lencse vastagságától.

fotokromatikus – fényre sötétedő szemüveglencse további érdekes jellemzője, hogy szoktatni kell a fényhez. Minnél többet kell “dolgozniuk” – be és kivilágosodniuk- annál gyorsabban képesek ezt megtenni. Érdemes tehát a vásárlás után napoztatni őket, majd ismét tokba rakni és megint napoztatni.

Léteznek speciálisan kifejlesztett, úgynevezett DRIVER napszemüveg lencsék az összes fényviszonyhoz: Alapszínnel rendelkező, több rétegű, polarizált, fényre besötétedő lencse.

Napszemüveg előtétekről

A legelterjettebbek a polarizált csíptetős előtétek, melyeket üzletünkben zöld, barna és szürke színekben kínálunk. A hagyományos vaskosabb előtétek mellett már nálunk is lehet esztétikus, vékony napszemüveg előtéteket kapni. Mindkettő előtét esetében az alsó részét a választott keret formájára igazítjuk.

Polarizált napszemüvegek

A hagyományos napszemüvegekhez képest egy dologban tud tőbbet az UV sugárzás és a napfény szűrésén kívül, amely nagyon hasznos  lehet bizonyos élethelyzetekben. A vízszintes felületek/úttest, vízfelület/ tükröződését tompítja. Horgászok, sofőrök figyelem !!!

Egy nagyon fontos kérdés, ami minden rutinos szemüveget viselő fejében egy bizonyos idő után megfordul…   Bifokális vagy a Multifokális szemüveget válasszam?   Amikor már távolra és közelre egyaránt szükségünk van korrekcióra, akkor az egyik megoldás lehet a bifokális szemüveg !

Bifokális szemüveg ismérvei:

 • Határozott választóvonal különíti el a távoli és közeli részt egymástól.
 • Két fajtája létezik: kör alakú és pajzs alakú olvasórésszel
 • Megszokási problémákat okozhatja a választóvonal.
 • Használata hétköznapokon a legideálisabb (vásárlás, közlekedés).
 • Olvasáshoz és távolra/vezetés/ az ideális.
 • Köztes távolságra/monitor elé/ nem látunk vele.

 

A   M U L T I F O K Á L I S    L E N C S E    L E H E T   A   M Á S I K   M E G O L D Á S !!!  

Multifokális szemüvegről:

 • Több távolságra használható választóvonal nélküli szemüveg.
 • Manapság már keskeny keretekbe is elkészíthetők.
 • A látótér kihasználtság típusától függően változik.
 • Használata hétköznap /irodában is/ kiváló.
 • Léteznek munkaszemüvegek is asztali v. beltéri használatra, ezek utcára nem alkalmasak.
 • Megszokási garancia vonatkozik rá! Egy pár távoli és olvasó vagy egy pár bifokális lencsére vagy mindháromra cserélhető, természetesen olyan extrákkal, melyekkel együtt elérik a progresszív lencse árát! Tehát pénzüknél vannak az ügyfelek. Ez nagyon fontos!

 

A keret kiválasztása /a lehető legkisebb méretre való törekvés/ nagyban növeli a kézzel fogható, tapintható esztétikai élményt ! A mínuszos lencsék közepe felé történő vékonyodása maga után vonja, a kisebb keret, kisebb szélvastagság kijelentést. Plusszos lencsék esetén is oda kell figyelnünk a méretekre, hiszen sokszor súlyos 10.000-et spórolhatunk vele ! Az átmérő csökkentés bizonyos dioptriáig,  méretig /gyerekszemüvegek előnyben/ megoldást biztosíthat számunkra szemüvegünk szebbé tételében és természetesen a pénztárcánkat is jobban kíméli. A legszebb megoldás vitathatatlanul az átmérő csökkentés(csak plusszos tartományban), aspherikus felület és a magasabb törésmutató kombinálása. Nyugodtan kérje ki optikusa véleményét, bár sokan elfelejtik ezen megoldásokat, -gondolok  itt az átmérő csökkenéssel járó plusszos lencsék vékonyítására- hiszen egyszerűbb drágább  terméket kínálni, mint jó megoldást keresni, ami mindkét fél érdekeit szolgálja ! Sokszor nehéz megtalálni a legjobb megoldást, de mi törekszünk erre!

Karcmentes rétegkezelés: Színtelen lakk rétegkezelés, melyet már manapság alap, háromszoros, ötszörös felületkezeléssel gyártanak. Természetesen minél többszörös a rétegkezelés, annál jobb a lencse minősége, így takaríthatósága, karcállósága, használhatóságának minősége megnövekszik. A karcmentesség csak a rendeltetésszerű használatban érvényesül, a gyártó is csak az általa bevizsgált termék gyári hibáira -a lakkréteg leválása, töredezése- vállal garanciát, a komolyabb behatások, mechanikai sérülések ellen sajnos nincs biztosított védelem!

Tükröződésmentesítő réteg: Általánosságban is nagy jelentősége van, de főleg szürkületben vagy este történő vezetésnél, közlekedésnél, irodai munkavégzésnél domborodik ki fontossága! Megnöveli a lencse teljes felületén az áthaladó fény mennyiségét, tisztább, kontrasztosabb képet hozva létre. Üveg lencsénél kék és zöld, műanyag lencsénél  zöldes színben létezik. Minél több rétegben viszik fel, annál kevésbé észrevehető, tehát a halvány zöldes réteg a jobb minőség.

Szemüvegünk használati javaslata:

 • Szemüveged mindig két kézzel tedd fel és le, így növeled  élettartamát.
 • A lencséket soha ne szárazon, hanem nedvesen tisztítsd (pl.:langyos szappanos víz) és a törlésre puha, nedvszívó anyagot (pl.: törlőkendő, szarvasbőr) használj, ne papír alapú anyagot (pl.: papírzsebkendő). Így meghosszabbíthatod a lencsék élettartamát!
 • Amikor nem használod a  szemüvegedet, célszerű tokban tartani, hogy megvédd a véletlen balesetektől (pl.: ráülés)

 

Elgondolkodtató

Figyelem : A legtöbb korrekciós műtéti beavatkozás, ami a szemüveged elhagyását célozza meg, csak felnőttkorban végezhető el és akkor is legalább egy olvasó szemüvegre szükséged lesz( kb. már a  40-es korosztály is érintett), ha ezen felül a  későbbiek folyamán látásromlás nem alakul ki… A tapasztalat azt mutatja sajnos, hogy bizonyos százalékban igen, ki szokott alakulni, hiszen ezek az elkeseredett páciensek visszatérnek optikusukhoz. A műtétet megelőzendő, kell egy mindenre kiterjedő alapos szakorvosi vizsgálat és sajnos akkor sem mindig működhet az eljárás. Mindhárom fél meghallgatása nagyon fontos, gondolok itt rád, a szemészedre, aki évek óta kezel és vele szemben- nem feltétlen ellene – a klinikai orvos állhat. A közös értékelések nagyon fontosak, de a döntés és a felelősség  a tied! Csak hiúsági okból, kis dioptria elhagyására elvégzett műtétek fontossága felől megoszlanak a vélemények a szemészeti berkeken belül is. A szem minden egyes rétegének és azok vastagságának meg van a maga funkciója, így kicsi dioptria miatt ép szervünkön bármilyen beavatkozás felelőtlennek tűnhet…

A KONTAKTLENCSÉK RÖVID TÖRTÉNETE

Az optika és a látás alapelveinek helyes megfogalmazásával, mely Leonardo da Vinci idejében (a XV-XVI. században) történt, megjelentek az első elméletek a látás kontaktlencsével való korrigálásáról.

Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező lencsék ötlete a XVIII. század végén született meg. Thomas Young angol fizikus és orvos egy 5 mm-es, vízzel megtöltött és egyik oldalán lencsében végződő fémtubussal korrigálta saját látáshibáját (asztigmiáját).

A XIX. század második felében dolgozták ki az első kontaktlencse-készítési és -használati eljárásokat. Kezdetben az egyetlen anyag, amelyből lencséket készítettek, az üveg volt. Mivel a lencséket fúvásos technikával készítették, optikájuk sokszor nem volt tökéletes, az illesztés pedig nehézségeket okozott.

A következő időszakot a kontaktlencsék történetében a szemgolyóról közvetlenül vett lenyomat alapján készített forma felhasználásának módszere jellemezte. Egy idő után figyelembe vették a szemgolyó torzulásainak jellemzőit is. Az üvegből készült lencsék kemények, nagyon törékenyek és sérülékenyek voltak, egyben veszélyesek a szem számára. Áttörést jelentett a lencsék készítésében a „szerves üveg”, azaz polimetil-metakrilát (PMMA), majd a ‘60-as évek elejétől a forradalmi anyag, a hidrogél alkalmazása.

A hidrogél az az alapanyag, amelyből ma kényelmes, biztonságos, olcsóbb és a különböző látáshibákhoz jobban alkalmazható lencséket készítenek. Száraz állapotban a szerves üveg tulajdonságaival rendelkezik, nedvesen pedig lággyá és rugalmas válik. Az új anyag feltalálásával egyidőben sikerült a kontaktlencse-ápolószerek minőségét is javítani.

Jelenleg az új generációs, lágy, vékony lencsék légáteresztőek, nem váltanak ki allergiát, nem izgatják a szemet és nem okoznak benne idegentest-érzetet. Különböző látáshibákat lehet velük korrigálni, beleértve az asztigmiát is, sőt, mi több, előfordul, hogy kizárólag kozmetikai okok miatt, pl. a szivárványhártya színének megváltoztatása céljából használják.

Egészen 1970-es évek végéig minden kontaktlencse-viselő esténként kivette és tisztítófolyadékba helyezte a lencséit. Ám hamarosan elérkezett az az idő, mikor a kiterjesztett, éjjel és nappal egyaránt hordható lencsék bevezetésével már a lencse kivétele nélkül is nyugodtan álomra hajthattuk a fejüket. Manapság két típusú lencsét különböztetünk meg, a használati idő szerint:

 • Nappali használatú— naponta 12-16 órán át viselhető lencsék, melyeket éjjelre ki kell venni
 • Kiterjesztett használatú— korlátlan napi viseletű lencsék, ezek akár éjszaka is a szemen hagyhatók; általában 1-2, de maximum 7 napig folyamatosan, eltávolítás nélkül hordhatók.

„Folyamatos hordású” megnevezéssel jelölik azt az egyébként kiterjesztett használatú lencsét, amelyik 30 napig folyamatos éjjel-nappali viseletre alkalmas. (Maximális hordási idővel rendelkező speciális márkák.)

A kontaktlencsék elhasználódásának ideje

Még gondos kezelés mellett is, a kontaklencséket (különösen a lágy lencséket) ajánlott rendszeresen cserélni, hogy megakadályozzuk a lerakódásokat és szennyeződéseket, melyek növelik a szem fertőzésének kockázatát.

Lágy lencséknek a következő a javasolt cserélési idejük:

2 hetes lencsék: ezeket két heti használat után kell kidobni és csak nappali viselésre alkalmasak

Havi lencsék: Ezeket havonta kell cserélni és nem (ld. fentebb)  csak nappali viselésre alkalmasak (Havi kontaktlencsék

Tervezett cseréjű — Havonta vagy ritkábban cserélendő (3 havi kontaktlencsékÉves kontaktlencsék) (Klasszikus, alacsony oxigén áteresztő képességű, napi 8-10 óra viselési idejű lencsék)

A légáteresztő (GP =RGP rigid- gázpermeábilis) lencsék jobban ellenállnak a lerakódásoknak, és nem kell őket olyan gyakran cserélni mint a lágy lencséket. Megesik, hogy ezek a lencsék akár egy évet megérnek, mielőtt ki kellene dobnunk őket, ellenben karcolódnak.

 Le kell szögezzük, hogy a kontaktlencse viselés mellett a szemünk pihentetése végett szemüveg viselete orvosilag javasolt.

– A kontaktlecse már 13-14 éves kortól viselhető és a legelterjedtebb fajtája a lágy, havi viseletű szilikon-hidrogél  lencse. Ritka esetekben extrém tipusokra is tartanak igényt, mint ahogyan a képen is látható…
– A kontaktlencse viselők számára az egyik legfontosabb betartandó tényező a higiénia és így nagyon sok kellemetlen gyulladástól menthetjük meg szemünket.
– A diákoknak folyamatos 20% kedvezményt biztosítunk a Cooper Vision termékcsaládból !

Ha vadmacska akarsz lenni…

Kontaktlencsénk ápolása:

Lehetőleg a gyári ápolószert használjuk az öblítéshez, tároláshoz. Lencse felvétele és a tokba helyezése előtt, mindig vizsgáljuk át jó megvilágításban a  felületét és így biztonságosabb lehet használata. Bármilyen idegen test a lencsén komoly problémát okozhat viselet közben.

Még egy jó tanács: A kontaktlencsék tulajdonságai ugyan fix dolognak tűnhetnek, de mi nem vagyunk egyformák és így az egyedi, személyes tapasztalatok sok esetben a gyári értékek fölött állhatnak. Tehát a kommunikáció/ tapasztalatok közlése / orvosunkkal, optikusunkkal nagyon fontos.