Barion Pixel

Ha szeretnél kontaktlencsét

A KONTAKTLENCSÉK RÖVID TÖRTÉNETE, TÍPUSAI, VISELETE

Az optika és a látás alapelveinek helyes megfogalmazásával, mely Leonardo da Vinci idejében (a XV-XVI. században) történt, megjelentek az első elméletek a látás kontaktlencsével való korrigálásáról.

Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező lencsék ötlete a XVIII. század végén született meg. Thomas Young angol fizikus és orvos egy 5 mm-es, vízzel megtöltött és egyik oldalán lencsében végződő fémtubussal korrigálta saját látáshibáját (asztigmiáját).

A XIX. század második felében dolgozták ki az első kontaktlencse-készítési és -használati eljárásokat. Kezdetben az egyetlen anyag, amelyből lencséket készítettek, az üveg volt. Mivel a lencséket fúvásos technikával készítették, optikájuk sokszor nem volt tökéletes, az illesztés pedig nehézségeket okozott.

A következő időszakot a kontaktlencsék történetében a szemgolyóról közvetlenül vett lenyomat alapján készített forma felhasználásának módszere jellemezte. Egy idő után figyelembe vették a szemgolyó torzulásainak jellemzőit is. Az üvegből készült lencsék kemények, nagyon törékenyek és sérülékenyek voltak, egyben veszélyesek a szem számára. Áttörést jelentett a lencsék készítésében a „szerves üveg”, azaz polimetil-metakrilát (PMMA), majd a ‘60-as évek elejétől a forradalmi anyag, a hidrogél alkalmazása.

A hidrogél az az alapanyag, amelyből ma kényelmes, biztonságos, olcsóbb és a különböző látáshibákhoz jobban alkalmazható lencséket készítenek. Száraz állapotban a szerves üveg tulajdonságaival rendelkezik, nedvesen pedig lággyá és rugalmas válik. Az új anyag feltalálásával egyidőben sikerült a kontaktlencse-ápolószerek minőségét is javítani.

Jelenleg az új generációs, lágy, vékony lencsék légáteresztőek, nem váltanak ki allergiát, nem izgatják a szemet és nem okoznak benne idegentest-érzetet. Különböző látáshibákat lehet velük korrigálni, beleértve az asztigmiát is, sőt mi több előfordul, hogy kizárólag kozmetikai okok miatt, pl. a szivárványhártya színének megváltoztatása céljából használják. Ezek a úgynevezett kozmetikai, színes kontaktlencsék, melyekből létezik a szem színét kiemelő vagy teljesen elfedő, megváltoztató típus is.

Egészen 1970-es évek végéig minden kontaktlencse-viselő esténként kivette és tisztítófolyadékba helyezte a lencséit. Ám hamarosan elérkezett az az idő, mikor a kiterjesztett, éjjel és nappal egyaránt hordható lencsék bevezetésével már a lencse kivétele nélkül is nyugodtan álomra hajthattuk a fejüket. Manapság két típusú lencsét különböztetünk meg, a használati idő szerint:

  • Nappali használatú— naponta 12-16 órán át viselhető lencsék, melyeket éjjelre ki kell venni.
  • Kiterjesztett használatú— korlátlan napi viseletű lencsék, akár éjszaka is a szemen hagyhatóak de orvosilag nem ajánlott.

A kontaktlencsék elhasználódásának ideje

Még gondos kezelés mellett is, a kontaktlencséket (különösen a lágy lencséket) ajánlott rendszeresen cserélni, hogy megakadályozzuk a lerakódásokat és szennyeződéseket, melyek növelik a szem fertőzésének kockázatát!

Lágy lencséknek a következő a javasolt cserélési idejük:

 -Napi lencsék: Egy napi használat után kidobandó.

 -Havi lencsék: Havonta kell cserélni és nem (ld. fentebb) csak nappali viselésre alkalmasak.

 -Tervezett cseréjű: Ritkábban cserélendő( Éves kontaktlencsék) (Klasszikus, alacsony oxigén áteresztő képességű, napi 8-10 óra viselési idejű lencsék)

A légáteresztő (GP =RGP rigid- gázpermeábilis) kemény lencsék jobban ellenállnak a lerakódásoknak, és nem kell őket olyan gyakran cserélni, mint a lágy lencséket. Megesik, hogy ezek a lencsék akár egy évet is megélnek, mielőtt ki kellene dobnunk őket, ellenben karcolódhatnak és nem a legkényelmesebbek. Bizonyos szembetegségek esetén (keratoconus) ajánlott orvosilag viseletük.

Le kell szögezzük, hogy a kontaktlencse viselés mellett a szemünk pihentetése végett a szemüveg viselete orvosilag javasolt!”

– A kontaktlencse már 13-14 éves kortól viselhető és a legelterjedtebb fajtája a lágy, havi viseletű szilikon-hidrogél  lencse! Ritka esetekben extrém típusokra is tartanak igényt, mint ahogyan a képen is látható. 🙂
– A kontaktlencse viselők számára az egyik legfontosabb betartandó tényező a higiénia és így nagyon sok kellemetlen gyulladástól menthetjük meg szemünket.

Ha netán vadmacska akarsz lenni…

Kontaktlencsénk ápolása:

Lehetőleg a gyári ápolószert használjuk az öblítéshez, tároláshoz. Lencse felvétele és a tokba helyezése előtt, mindig vizsgáljuk át jó megvilágításban a felületét és így biztonságosabb lehet használata. Bármilyen idegen test a lencsén komoly problémát okozhat a viselet közben.

Még egy jó tanács: A kontaktlencsék tulajdonságai ugyan fix dolognak tűnhetnek, de mi nem vagyunk egyformák és így az egyedi, személyes tapasztalatok sok esetben a gyári értékek fölött állhatnak. Tehát a kommunikáció – tapasztalatok közlése – orvosunkkal, optikusunkkal nagyon fontos!