Ha szeretnél kontaktlencsét

A KONTAKTLENCSÉK RÖVID TÖRTÉNETE

Az optika és a látás alapelveinek helyes megfogalmazásával, mely Leonardo da Vinci idejében (a XV-XVI. században) történt, megjelentek az első elméletek a látás kontaktlencsével való korrigálásáról.

Az első, a szemfelszínnel közvetlenül érintkező lencsék ötlete a XVIII. század végén született meg. Thomas Young angol fizikus és orvos egy 5 mm-es, vízzel megtöltött és egyik oldalán lencsében végződő fémtubussal korrigálta saját látáshibáját (asztigmiáját).

A XIX. század második felében dolgozták ki az első kontaktlencse-készítési és -használati eljárásokat. Kezdetben az egyetlen anyag, amelyből lencséket készítettek, az üveg volt. Mivel a lencséket fúvásos technikával készítették, optikájuk sokszor nem volt tökéletes, az illesztés pedig nehézségeket okozott.

A következő időszakot a kontaktlencsék történetében a szemgolyóról közvetlenül vett lenyomat alapján készített forma felhasználásának módszere jellemezte. Egy idő után figyelembe vették a szemgolyó torzulásainak jellemzőit is. Az üvegből készült lencsék kemények, nagyon törékenyek és sérülékenyek voltak, egyben veszélyesek a szem számára. Áttörést jelentett a lencsék készítésében a „szerves üveg”, azaz polimetil-metakrilát (PMMA), majd a ‘60-as évek elejétől a forradalmi anyag, a hidrogél alkalmazása.

A hidrogél az az alapanyag, amelyből ma kényelmes, biztonságos, olcsóbb és a különböző látáshibákhoz jobban alkalmazható lencséket készítenek. Száraz állapotban a szerves üveg tulajdonságaival rendelkezik, nedvesen pedig lággyá és rugalmas válik. Az új anyag feltalálásával egyidőben sikerült a kontaktlencse-ápolószerek minőségét is javítani.

Jelenleg az új generációs, lágy, vékony lencsék légáteresztőek, nem váltanak ki allergiát, nem izgatják a szemet és nem okoznak benne idegentest-érzetet. Különböző látáshibákat lehet velük korrigálni, beleértve az asztigmiát is, sőt, mi több, előfordul, hogy kizárólag kozmetikai okok miatt, pl. a szivárványhártya színének megváltoztatása céljából használják.

Egészen 1970-es évek végéig minden kontaktlencse-viselő esténként kivette és tisztítófolyadékba helyezte a lencséit. Ám hamarosan elérkezett az az idő, mikor a kiterjesztett, éjjel és nappal egyaránt hordható lencsék bevezetésével már a lencse kivétele nélkül is nyugodtan álomra hajthattuk a fejüket. Manapság két típusú lencsét különböztetünk meg, a használati idő szerint:

  • Nappali használatú— naponta 12-16 órán át viselhető lencsék, melyeket éjjelre ki kell venni
  • Kiterjesztett használatú— korlátlan napi viseletű lencsék, ezek akár éjszaka is a szemen hagyhatók; általában 1-2, de maximum 7 napig folyamatosan, eltávolítás nélkül hordhatók.

„Folyamatos hordású” megnevezéssel jelölik azt az egyébként kiterjesztett használatú lencsét, amelyik 30 napig folyamatos éjjel-nappali viseletre alkalmas. (Maximális hordási idővel rendelkező speciális márkák.)

A kontaktlencsék elhasználódásának ideje

Még gondos kezelés mellett is, a kontaklencséket (különösen a lágy lencséket) ajánlott rendszeresen cserélni, hogy megakadályozzuk a lerakódásokat és szennyeződéseket, melyek növelik a szem fertőzésének kockázatát.

Lágy lencséknek a következő a javasolt cserélési idejük:

2 hetes lencsék: ezeket két heti használat után kell kidobni és csak nappali viselésre alkalmasak

Havi lencsék: Ezeket havonta kell cserélni és nem (ld. fentebb)  csak nappali viselésre alkalmasak (Havi kontaktlencsék

Tervezett cseréjű — Havonta vagy ritkábban cserélendő (3 havi kontaktlencsékÉves kontaktlencsék) (Klasszikus, alacsony oxigén áteresztő képességű, napi 8-10 óra viselési idejű lencsék)

A légáteresztő (GP =RGP rigid- gázpermeábilis) lencsék jobban ellenállnak a lerakódásoknak, és nem kell őket olyan gyakran cserélni mint a lágy lencséket. Megesik, hogy ezek a lencsék akár egy évet megérnek, mielőtt ki kellene dobnunk őket, ellenben karcolódnak.

 Le kell szögezzük, hogy a kontaktlencse viselés mellett a szemünk pihentetése végett szemüveg viselete orvosilag javasolt.

– A kontaktlecse már 13-14 éves kortól viselhető és a legelterjedtebb fajtája a lágy, havi viseletű szilikon-hidrogél  lencse. Ritka esetekben extrém tipusokra is tartanak igényt, mint ahogyan a képen is látható…
– A kontaktlencse viselők számára az egyik legfontosabb betartandó tényező a higiénia és így nagyon sok kellemetlen gyulladástól menthetjük meg szemünket.
– A diákoknak folyamatos 20% kedvezményt biztosítunk a Cooper Vision termékcsaládból !

Ha vadmacska akarsz lenni…

Kontaktlencsénk ápolása:

Lehetőleg a gyári ápolószert használjuk az öblítéshez, tároláshoz. Lencse felvétele és a tokba helyezése előtt, mindig vizsgáljuk át jó megvilágításban a  felületét és így biztonságosabb lehet használata. Bármilyen idegen test a lencsén komoly problémát okozhat viselet közben.

Még egy jó tanács: A kontaktlencsék tulajdonságai ugyan fix dolognak tűnhetnek, de mi nem vagyunk egyformák és így az egyedi, személyes tapasztalatok sok esetben a gyári értékek fölött állhatnak. Tehát a kommunikáció/ tapasztalatok közlése / orvosunkkal, optikusunkkal nagyon fontos.