Vékonyított szemüveglencsék, rétegkezelések

A keret választásának fontossága:

A keret kiválasztása, a lehető legkisebb méretre való törekvés nagyban növeli a kézzel fogható, tapintható esztétikai élményt ! A mínuszos lencsék közepe felé történő vékonyodása maga után vonja, a kisebb keret választás igényét és az ebből fakadó kisebb szélvastagságot. Pluszos lencsék esetén is oda kell figyelnünk a méretekre, hiszen sokszor súlyos összegeket spórolhatunk vele!

Az átmérő csökkentés bizonyos dioptriáig,  méretig /gyerekszemüvegek előnyben/ megoldást biztosíthat számunkra szemüvegünk szebbé tételében és természetesen a pénztárcánkat is jobban kíméli. A legszebb megoldás vitathatatlanul az átmérő csökkentés(csak pluszos tartományban), aspherikus felület és a magasabb törésmutató kombinálása. Nyugodtan kérje ki optikusa véleményét, bár sokan elfelejtik ezen megoldásokat, -gondolok  itt az átmérő csökkenéssel járó pluszos lencsék vékonyítására- hiszen egyszerűbb drágább  terméket kínálni, mint jó megoldást keresni, ami mindkét fél érdekeit szolgálja ! Sokszor nehéz megtalálni a legjobb megoldást, de mi törekszünk erre!

Karcmentes és az antireflexiós réteg

Karcmentes rétegkezelés: Színtelen lakk rétegkezelés, melyet már manapság alap, háromszoros, ötszörös felületkezeléssel gyártanak. Természetesen minél többszörös a rétegkezelés, annál jobb a lencse minősége, így takaríthatósága, karcállósága, használhatóságának minősége megnövekszik. A karcmentesség csak a rendeltetésszerű használatban érvényesül, a gyártó is csak az általa bevizsgált termék gyári hibáira – a lakkréteg leválása, töredezése – vállal garanciát, a komolyabb behatások, mechanikai sérülések ellen sajnos védelem!

Tükröződésmentesítő réteg: Általánosságban is nagy jelentősége van, de főleg szürkületben vagy este történő vezetésnél, közlekedésnél, irodai munkavégzésnél domborodik ki fontossága! Megnöveli a lencse teljes felületén az áthaladó fény mennyiségét, tisztább, kontrasztosabb képet hozva létre. Üveg lencsénél kék és zöld, műanyag lencsénél  zöldes színben létezik. Minél több rétegben viszik fel, annál kevésbé észrevehető, tehát a halvány zöldes réteg a jobb minőség.

Szemüvegünk használati javaslata:

  • Szemüveged mindig két kézzel tedd fel és le, így növeled  élettartamát.
  • A lencséket soha ne szárazon, hanem nedvesen tisztítsd – langyos szappanos víz – és a törlésre puha, jó nedvszívó anyagot – mikroszálas törlőkendő, szarvasbőr – használj, ne papír alapú anyagot, – papír zsebkendő –  Így meghosszabbíthatod a lencsék élettartamát!
  • Amikor nem használod a  szemüvegedet, célszerű tokban tartani, hogy megvédd a véletlen balesetektől.

Elgondolkodtató:

Figyelem : A legtöbb korrekciós műtéti beavatkozás, ami a szemüveged elhagyását célozza meg, csak felnőttkorban végezhető el és akkor is legalább egy olvasó szemüvegre szükséged lesz( kb. már a  40-es korosztály is érintett).  A műtétet megelőzendő, kell egy mindenre kiterjedő alapos szakorvosi vizsgálat és sajnos akkor sem mindig működhet a műtéti beavatkozás. Mind három fél meghallgatása nagyon fontos, gondolok itt rád, a szemészedre, aki évek óta kezel és vele szemben- nem pedig ellene – a klinikai orvos állhat. A közös értékelések nagyon fontosak, de a döntés és a felelősség  a tied! Csak hiúsági okból, kis dioptria elhagyására elvégzett műtétek fontossága felől megoszlanak a vélemények még a szemészeti berkeken belül is. A szem minden egyes rétegének és azok vastagságának meg van a maga funkciója – Excimer lézeres kezelések esetén – , így kicsi dioptria miatt ép szervünkön bármilyen beavatkozás felelőtlen lehet.