Barion Pixel

Napszemüvegek, fényre sötétedő lencsék, napszemüveg előtétek

Napszemüvegek

 • A mai fényviszonyok- uv sugárzás- mellett a fényvédős szemüvegek viselete nagyon fontos a szemünk egészségének megőrzése szempontjából!
 • Léteznek a hagyományos divat napszemüvegek és a dioptriázható napszemüvegek is.
 • A lencsék általában egyszínűek vagy átmenetesek, melyek a színskála végtelen palettáját magában foglalhatják.
 • Akár színárnyalatban változóak is lehetnek, úgynevezett fényre sötétedő  lencsék.
 • Ezek barna, szürke, zöld és kék kivitelben is léteznek!
 • A fényre sötétedő lencséknek vannak már gyorsan reagáló verziói is!
 • Előnye lehet az egyszínű lencsékkel szemben, hogy beltérben kivilágosodik és a szabad ég alatt optimális sötétséget ér el pár másodpercen belül.
 • Hátránya a sötétedő lencséknek, hogy vezetés közben a szélvédő hatékony uv szűrése végett-hiszen ezen lencsék csak az uv fényre sötétednek- csak halvány alapszínt vesznek fel.
 • Manapság már léteznek fényérzékeny és uv fényre is besötétedő lencsék, melyeket kiválóan tudunk használni autóvezetés közben is.
 • Tehát nem csak UV fényre sötétednek, ezáltal ezek a lencsék az autóban ülve is jól működve alapszínt vesznek fel, kb. 30%-ot..
 • Összességében a nappali használatra kiválóak!
 • Sofőrök előnyben!

FOTOKROMATIKUS – FÉNYRE SÖTÉTEDŐ SZEMÜVEGLENCSE

Fotokromatikus, azaz fényre sötétedő szemüveglencse az 1960-as években kezdte meg térnyerését az Egyesült Államokban. Kezdetben csak üveglencséket tudtak készíteni, de a 90-es évektől megjelentek a műanyag és a polikarbonát változatok is. Technológiailag komoly különbség van a két típus között.

Az a fényre sötétedő szemüveglencse amely üvegből készül, a sötétedést az üveg anyagában elhelyezett ezüst-halogenid anyagok adják, melyek alacsony foton sugárzás hatására (napfény) alkotó elemeikre bomlanak és a halogenid elválik hordozó anyagától, gáz fejlődik. Ilyenkor következik be a sötétedés. Amikor pedig a fényhatás elmúlik az ezüst-halogenid ismét összeáll és a lencse kivilágosodik.

Az a fényre sötétedő szemüveglencse pedig ami műanyagból készül, annak felszínére helyeznek egy fotokromatikus réteget, mely anyaga miatt három fő dologban tér el a korábban említett üvegétől:

 1. Alapszíne gyakorlatilag nincs, tehát UV sugárzás hiányában a lencse teljesen átlátszó.
 2. Reakció ideje – tehát a sötétedés ideje – kb. fele annyi
 3. Az üveg lencse – mivel anyagában színezett- nem egyenletesen színeződik. Ahol vastagabb a lencse, több az ezüst-halogenid. Ezzel szemben a műanyag lencse esetén a sötétedés teljesen egyenletes, mivel a felvitt réteg vastagsága független a lencse vastagságától.

fotokromatikus – fényre sötétedő szemüveglencse további érdekes jellemzője, hogy szoktatni kell a fényhez. Minél többet kell dolgozniuk – be és kivilágosodniuk- annál gyorsabban képesek ezt megtenni. Érdemes tehát a vásárlás után napoztatni őket, majd ismét tokba rakni és megint napoztatni.

Léteznek speciálisan kifejlesztett, úgynevezett DRIVER napszemüveg lencsék az összes fényviszonyhoz. Alapszínnel rendelkező, több rétegű, polarizált, fényre besötétedő lencse. Sofőröknek kiváló!

 

Napszemüveg előtétekről

Üzletünkben nagy számban kaphatók gyári kialakítású mágneses napszemüveg előtéttel rendelkező szemüvegek. Vannak polarizált csíptetős előtétek, melyeket üzletünkben zöld, barna és szürke színekben kínálunk normál előtétek nélküli keretekre. A hagyományos vaskosabb előtétek mellett már nálunk is lehet esztétikus, vékony napszemüveg előtéteket kapni. A választott előtétek alsó részét  minden esetben a választott keret formájára igazítjuk.

 

Polarizált napszemüvegek

A hagyományos napszemüvegekhez képest egy dologban tud többet az UV sugárzás és a napfény szűrésén kívül, amely nagyon hasznos  lehet bizonyos élethelyzetekben. A vízszintes felületek, így az úttest, vízfelületek tükröződését, csillogását tompítja. Horgászok, sofőrök figyelem!!!